“Revoluție” în Sri Lanka. Este țara o victimă a “diplomației datoriilor”, practicate de China?

11 Iulie 2022

“În Sri Lanka, după fuga președintelui, se instalează teama de haos”, titrează Le Monde.

“În capitala Colombo, mulțimi de protestatari au luat cu asalt reședința și secretariatul președintelui, Gotabaya Rajapaksa, forțându-l să fugă. Sub presiunea străzii, acesta din urmă, ca și premierul său, Ranil Wickremesinghe, au promis să demisioneze”.

După cum transmite BBC, evenimentele extraordinare de sâmbătă au părut a fi punctul culminant a lunilor de proteste în principal pașnice în Sri Lanka:

“Contrastul dintre luxul palatului și lunile de greutăți îndurate de cele 22 de milioane de locuitori ai țării nu a fost trecut cu vederea de protestatari”.

Potrivit CNN, Sri Lanka suferă cea mai gravă criză financiară din istoria recentă, cu milioane de oameni luptându-se să cumpere alimente, medicamente și combustibil.

Bloomberg scrie că s-au putut vedea scene dramatice, cu oameni care se plimbau prin camere, înotau în piscină și se aprovizionau cu mâncare și băutură — o amintire a luptei oamenilor de rând pentru a găsi bunuri de bază, în timp ce inflația va atinge 70%.

China, un creditor semnificativ

Și Financial Times transmite că Sri Lanka se confruntă cu unul dintre cele mai grave dezastre economice din istoria sa, după ce a rămas fără rezerve valutare, ceea ce a dus la o penurie paralizantă de combustibil, alimente și medicamente și la o scădere dramatică a nivelului de trai.

Insula de 22 de milioane de locuitori a intrat în incapacitate de plată a datoriilor externe în mai, devenind prima țară din regiunea Asia-Pacific care a ajuns în această situație în ultimele două decenii.

Sri Lanka negociază un pachet de salvare de mai multe miliarde de dolari cu FMI și începe negocieri de restructurare a datoriilor cu creditorii săi, care includ deținători privați de obligațiuni și țări precum China, Japonia și India. Sri Lanka are datorii externe de peste 50 de miliarde de dolari.

Și, după cum comentează National Public Radio din SUA, analiştii spun că este îndoielnic că vreun nou lider ar putea face mai mult decât precedenții. Eforturile guvernului s-au arătat promițătoare, îngrășământul atât de necesar fiind distribuit fermierilor pentru pregătirea sezonului agricol următor și un prim lot de comenzi de gaz îmbuteliat a sosit duminică în țară.

„Acest tip de neliniște ar putea crea confuzie în rândul organizațiilor internaționale precum FMI și Banca Mondială”, spun analiștii, adăugând că o nouă administrație ar trebui să convină asupra unui program comun de redresare economică.

Și este puțin probabil ca un guvern format din toate partidele să fie de acord asupra reformelor economice cerute de FMI, fără ca unele partide să-și piardă sprijinul politic.

“China și-a folosit diplomația capcanei datoriilor pentru a câștiga un avantaj strategic față de Sri Lanka”, scrie publicația Busines Standard, citând raportul unui grup de studii independent de politică externă.

Orașele-port Hambantota și Colombo au fost închiriate Chinei pe 100 de ani. China este acum al doilea cel mai mare creditor al Sri Lanka, deținând peste 10% din datoria externă restantă a țării în 2019″, se arată în raportul organizației Red Lantern Analytica, citat de Business Standard.